arch bash cakephp conf dauth devops drupal foss git golang information age life linux lua mail monitoring music mysql n900 netlog openstack perf photos php productivity python thesis travel uzbl vimeo web2.0

Kwartee 4 2007 verslag

Dit weekend (17-18 maart) ben ik naar Kwartee 4 geweest.
Kwartee weekends worden georganiseerd door Formaat (vroeger bekend als VFJ) en ging door in vormingscentrum destelheide te Dworp (dichtbij Halle, ten zuiden van Brussel).
Twee man sterk (Steven en ik) vertegenwoordigden we jeugdhuis SjaTOo.

Steven volgde "bekijk het nuchter", een beleidsthema dat de drugs- en alcoholproblematiek behandelt. In eerste instantie leek "ik ben nieuw in de rvb" voor mij heel interessant. Ik zit ondertussen wel bijna een jaar in de rvb, maar een goed overzicht van alle belangrijke factoren heb ik nog niet gehad. Dit ging echter niet door wegens te weinig geïnteresseerden. Alhoewel ik Stevens thema het beste alternatief vond wou ik toch iets anders doen, kwestie van globaal gezien zoveel mogelijk informatie te vergaren (de meeste jeugdhuizen komen met 4 a 8 personen). Dan heb ik voor "cre-activiteit" gekozen. Een thema waarbij je originele activiteiten leert bedenken en hoe je best promotie kan voeren. Leek mij wel interessant.

Zaterdagmorgen moesten we in Wetteren de trein van 8:24 hebben. Opstaan om 7uur gaat nooit goed, zeker niet op zaterdag, en nog minder als je de avond ervoor actief gekwist hebt bij de ksj laarne.
Maar goed, alles ging volgens plan: een lift met de auto, 2 treinritten, een busreis en een kleine ochtendwandeling verder arriveerden we stipt op tijd om 10u.

De sessies zelf vielen voor mij een beetje tegen. Pas op, ik heb vanalles bijgeleerd, maar ik had meer verwacht. Op zaterdag hebben we vooral ideeën uitgewisseld tussen de jeugdhuizen onderling om zo tot nieuwe, originele activiteiten te komen. Wat dacht je van een "oma- en oparty" waarbij jongeren verkleed gaan als bejaarden, of avonden waarbij iedereen op een podium zit zodat ze een stuk hoger zitten dan de toog? Op zondag hebben we heel kort gezien hoe je goeie affiches maakt en hebben we een kleine oefening gedaan over hoe je een originele uitnodiging maakt of promotie voert in het algemeen. De rest van de tijd (ongeveer de helft van het totaal) was basically gevuld met spelletjes en gesprekken die weinig of geen verband houden met een jeugdhuis. Dit vond ik zonde van de tijd.
Stevens sessies waren heel hands-on en leerrijk, gaande van praktische workshops (hoe rol je een joint, hoe herken je iemand die drug x of y heeft gebruikt,...) tot het uitwisselen van ervaring en adviezen over hoe je je beleid kan vorm geven.
Gelukkig krijgen we hier achteraf nog een "syllabus" van, die ik (en de rest van het bestuur, medewerkers,...) nog eens kunnen nalezen.

Een ander aspect, dat minstens even belangrijk is als de sessies op zich, zijn de collega's die je ontmoet, waarmee je tussendoor ideeën kan uitwisselen, discussieren, en natuurlijk ook genoeg minder serieus kan zijn ;-).
Velen zien dit weekend dan ook meer als een soort vakantie (en daar zit de fuif op zaterdagavond ook wel voor iets tussen) en bekijken de sessies als plezante tussendoortjes.

Op zondagavond, na het afscheid van formaat en onze nieuwe kennissen werd het tijd om huiswaarts te keren.
Gelukkig kregen we een lift van Stijn en Pieter van jeugdhuis 't plectrum want de uren van de verschillende treinen kwamen niet meer zo mooi overeen.
Thuisgekomen redelijk vroeg het bed in, want wat extra slaap kon ik wel gebruiken.

Nog eens een Kwartee meedoen zie ik zeker zitten, hopelijk krijgen we de volgende keer nog wat meer volk (medewerkers) mee :-)
En nu verder aan het eindwerk werken...

Comments

Alez, en ben je een wijs man geworden? Welke workshops heb je gevolgd?

Ik wist niet dat VFJ van naam veranderd was. Ik vond VFJ gelijk wel beter dan Formaat. En qua logo was dat ook beter veel beter. :)

Het bloggen is precies gestart, ik zal hier frequenter moeten komen zien.

Hey Sander :)
Ik vond idd vfj ook best een goeie naam (en logo). Bij vfj was het begrip "jeugdhuis" dan ook duidelijk in de naam vervat. Bij formaat zie ik de link niet. Ach ja, ze zullen wel hun redenen hebben zeker...

Buiten "cre-activiteit" heb ik niets gedaan, het is gewoon 1 thema gedurende het ganse weekend.

En of ik een wijs man geworden ben... dat zal je nog wel ondervinden zeker ;-)

Ik heb trouwens ook een rss feed

"Formaat" is zo Ketnet-achtig... :)
Beetje zoals Bokal, Rollebolle, ....

Voor de jeugdhuizen koepel mochten ze toch een iets serieuzere naam gekozen hebben eh :)

Aja ik heb trouwens je commentaar over Memento gelezen op MSN. Maar ik was er een tijdje niet. Je moet hem zeker nog eens bezien als je begint te twijfelen over de kwaliteit van de film. Ik vind hem super. Favoriete film ooit!

Je eigen RSS-feed? Stoer... Dieter is helemaal Web2.0 :p. Nee, 'k voeg 'em zeker toe.


Name:


E-mail:


URL:


Comment:


What is the first name of the guy blogging here?


This comment form is pretty crude. Make sure mandatory fields are entered correctly.
Basic html tags (a,i,b, etc) are allowed, others are sanitized